PĖRGJEGJĖSIA SOCIALE

 

Eglantina Naka

Koordinatore e Cilësisë së Portofolit të Kredisë

 

Përgjegjësia sociale është ndërgjegjësimi që gjithësecili prej nesh mbart në vetevete në lidhje me ambjentin që na rrethon, duke marrë në konsiderate ambjentin ku jetojmë dhe individët të cilët bashkëjetojne në këtë ambjent. Përgjegjësia sociale është e ndarë në përgjegjësi sociale personale dhe kolektive. Pergjegjesia sociale personale fillon qe nga veprimet, detajet,zakonet qe na karakterizojne ne jeten e perditshme, kujdesi qe ne menyre instiktive kemi per te ruajtur nje ambjent te paster, ndihma qe u ofrojme te tjereve Akoma dhe kujdesi qe ne tregojme ndaj te afermve, komshinjve, femijeve, invalideve qe shpeshhere behet pa vetedije eshte pjese e pergjegjesise sociale qe mbartim ne vetevete, menyra se si ne edukojme femijet tane mbi pergjegjesite qe ata duhet te mbartin per mjedisin qe na rrethon dhe komunitetin ku jetojme. Pergjegjesia sociale eshte nje nocion shume i gjere por qe ne vetevete permban pergjegjesine qe ndiejme ndaj ambjentit qe na rrethon, ndaj komunitetit pjese e te cilit ne jemi, por jo vetem kaq, ajo permban dhe reagimin qe ne tregojme ndaj veprimeve jo te pergjegjshme te personave te tjere qe bashkejtojne ne te njejtin mjedis me ne. Pergjegjesia sociale kolektive eshte pergjegjesia qe cdo korporate, biznes, institucion merr persiper per mireqenien dhe mbarevajtjen jo vetem te stafit te vet por dhe te komunitetit ku ajo operon. Pergjegjesia sociale kolektive permbledh ndergjegjesimin, veprimin dhe reagimin qe ndermerr cdo institucion per te kontribuar ne permiresimin e ambjentit qe na rrethon. Sigurisht qe kontributi i institucioneve qeveritare, locale dhe koorporatave te medha duhet te jete me i dukshem dhe me I prekshem nga komuniteti, nepermjet investimeve, ndihmave, veprimtarive dhe aktiviteteve te ndermarra dhe financuara prej tyre. Vete misioni i bankes sone eshte nje pergjegjesi sociale qe ky insitucion ka marre persiper dhe qe eshte perforcuar nga nisma mbi “konceptin e bankes se komunitetit“, por do te ishte mire qe kjo te mos mbetej vetem nje concept, por nje investim real ku gjithesecili prej nesh mund te ofroje kontributin e vet.

 


 

Enkeleda Gremshi

Drejtore e Administrimit të Kredisë

 

Përgjegjësia sociale është një NDERGJEGJSIM . Personalisht e shikoj në dy këndëvështrime, individual dhe institucional. Përgjegjshmëria individuale varet shumë nga mentaliteti dhe ambjenti ku jeton, si dhe nga kultura familjare. Nuk do të doja të zgjatesha shumë tek përgjegjësia individuale, por do të fokusohem tek ajo institucionale dhe pikërisht tek banka ku ne punojmë. Në përgjegjësinë sociale të institucionin tonë do të veçoja nga detyrimet qe duhet te permbushe ne perputhje me kodin e punes dhe ligjet e Republikës së Shqipërisë. Une do të ndaloja tek veprimtarite qe mund te organizojme dhe qe ndikojne ne suksesin afatgjate. Nje ide qe une kam dhe qe lidhet ngushte me pergjegjsine sociale eshte punesimi i personave invalide sidomos ne HO (psh ne call center). Përgjegjësia sociale në bankë është në korelacion me nismat që ka marrë për të qenë një “ komshi i mirë” në komunitetin shqipëtar.

 


 

Greta Zoto

Audit Trainee

 

Pergjegjesi sociale ka te bej me menyren se si dikush projekton veten ne ambjentin ku jeton, sa lidhje vendos ai me kete ambjent, sa i ndjeshem dhe reagues eshte ai ndaj nevojave dhe problemeve te komunitetit. Kjo lidhje (apo shmangie) ndikohet nga ajo qe ne mendojme se sa komuiteti ndikon (drejtpersedrejti apo terthorazi) ne cilesine e jetes, shendetit apo lumturise tone. Themi dhe ne kete pike jemi te tere te bindur, se njeriu duhet te jete i ngarkuar dhe te mbart mbi vete pergjegjesi sociale. Po sa prej nesh jane realisht te tille dhe cfare duhet te bejme qe te krenohemi se jemi socialisht te pergjegjshem?

Nje njeri me pergjegjesi sociale eshte ai qe kur shoqeron femijen e vet per ne shkolle, nuk harron te mendoj per gjithe te tjeret qe nuk kane mundesi shkollimi sepse u duhet te punojne, lypin apo vjedhin per te jetuar; eshte ai qe gjen kohen dhe ngrihet kunder ketij fenomeni dhe sensibilizon dhe mbledh dhe dhjetra te tjere per te mbrojtur ate cka eshte e drejte; eshte ai qe kontribon per te ngritur endrren e femijve pa prinder sa here enderron per te ardhmen e femijes se vet; eshte ai qe mbjell nje peme, jo ne oborrin e shtepise se tij, por ne parkun e qyteit; ai qe respekton diversitetin e komunitetit dhe qe beson se ajo qe eshte e ndryshme nuk duhet perjashtuar, por perkrahur e nxitur per zhvillim; ai qe proteston per te drejtat e te dhunuarve edhe kur nuk cenohen interesat e tij; ai qe heq menjane nga kursimet e veta per te ndihmuar luften kunder varferise e semundjeve; ai qe nuk te mban perkrahu per te ecur, por te jep doren per tu ngritur dhe te tregon rrugen.

Nje njeri me pergjegjesi sociale, njekohesisht merr pjese ne arritjet e komunitetit, feston sa here shenohet nje hap para ne luften kunder ndotjes se ambjentit, ruajtjes se ekosistemit dhe ekulibrit natyror... sepse pergjegjesi sociale do te thote te ecesh perkrahe komunitetit dhe te kuptosh qe permiresimi dhe zhvillimi vjen duke bere cfare eshte me e mire për veten dhe per komunitetin ku jeton.

 


 

Ervin Sinjari

Specialist i Sektorit të Riskut të Kredisë

 

Pergjegjsia sociale eshte nje fjale qe ka nje kuptim shume te gjere qe mund ta shohesh ne shume kendveshtrime dhe ku ndergjegja e njerezve luan nje rol te madh.Per mendimin tim me gjendjen shoqerore te Shqiperise ne keto kohe eshte sensibilizimi dhe informimi I popullsise per disa probleme thelbesore si : Sensibilizimi I popullsise per çdo gje te perbashket publike e shoqerore ,çfare detyrash ka secili prej nesh,komuniteti I nje zone,qeveria vendore dhe pastaj qendrore,per te mos ia vene fajin askujt per problemet por ta nisim nga vetja. Nje problem social te madh qe shikoj eshte: Nje brez femijesh nga mosha 10 – 15 vjeç qe enden rrugeve duke shitur paketa etj , nuk perfundojne as edhe shkollen tete vjeçare,te cilet mesohen me para neper duar shume shpjet,pa zanat dhe pa perkrahje .Ky brez ne te ardhmen do te behet burim kriminaliteti dhe problemesh te tjera shoqerore si trafikim,mashtrim etj.

 


 

Manjola Toska

Koordinatore Agencie

 

Gjithsecili prej nesh ndeshet ne jeten e perditshme me probleme sociale te natyrave te ndryshme, duke qene se ne jemi pjese e stafit te nje banke qe eshte shume afer komunitetit. Duke qene se klientela e bankes tone nuk eshte e perzgjedhur ne varesi te ngjyres, statusit, fese, pasurise monetare apo pozites shoqerore, por krijohet si rrjedhoje e afrimitetit qe ofron stafi yne nga mosparagjykimet dhe nga deshira per t’I ndihmuar me produktin apo sherbimin qe permbush sa me mire nevojat e tyre, kjo ben qe te gjithe ne t’I shohim me nga afer nevojat e tyre. Si rrjedhoje, kontakti I perditshem me keta njerez na ben me te ndergjegjshem kundrejt faktoreve sociale te shoqerise dhe perfshirjes aktive ne to. Pergjegjesia sociale ka te beje me perfshirjen e secilit ne ndihmen qe mund te jape ne komunitet, jo vetem nga ana materiale por edhe me mbeshtetjen morale qe mund te ofrojme persa I perket zbutjes se varferise, sigurimit te mjedisit te qendrueshem, barazise gjinore/racore/fetare, mbrojtjes mjedisore, mbeshtetjes se njerezve me aftesi te kufizuara/jetimeve/te moshuarve.


Pergjegjesia sociale eshte fushe e gjere e cila permbledh ne vetvete mjaft elemente si:

 

-     menyren e komunikimit dhe te sjelljes me shteresa te ndryshme te shoqerise si femijet ,te moshuarit,intelektualet apo fshataresine,te pasurit apo te varferit, si element teper i rendesishem ne vleresimin e shtresave te ndryshme te shoqerise.

 

-     Edukimi I klientit ne menyren pse dhe si ai duhet te punoje me banken eshte perseri pergjegjesi sociale.

 

-     Kontributi yne nepermjet sponcorizimeve te ndryshme te cilat kane ndikim te drejperdrejte tek njerezit

 

-     Komunikimi yne direct me me banoret nepermjet promocionit eshte pjese e dukshme e pergjegjkesise sociale pasi kjo ndikon ne integrimin e tyre per tu edukuar nepermjet te punuarit me banken

 

-     Aktivitetet me femijet Prokid te cilet ndjehen mjaftmire dhe integrohen me se miri ne sistemin banker

 


For me, the term “social responsibility” ëith regard to the daily ëork of PCB finds its expression in especially the folloëing characteristics.

1.         In the ëay hoë ProCredit Bank is offering banking services to those people, ëhich are not a priori the most profitable customers, because they often cannot provide the necessary securities.

2.         Therein that PCB alëays tries to find a solution, ëhich is most suitable for their clients. For example, PCB only in the last resort ëill make use of the possibility to sell client’s pledges. PCB alëays strives to find another solution than this one.

3.         The ëay of analyzing potential clients, alëays trying to prevent clients from becoming heavily indebted à alëays trying to give them only loans that they can really afford.

4.         In the ëay that PCB ëants to be a continuous and reliable partner to their clients, interested in creating long-term relationships ëith their clients and not in short-term profit making. PCB ëants to give its clients the possibility to also receive loans in the future, in the long run.  

 

 


 

Ela Xhabija

 

Me pergjegjsi sociale kuptoj se te qenit pjese e nje komuniteti sjell detyrime dhe pergjegjsi.Çdo individ ka pergjegjsit e veta ne lidhje me ambjentin ku jetojme ,ku punojme ku zhvillojme aktivitetin e perditshem.Sa me shume qe individi te ndergjegjsohet per kete ,sa me teper pergjegjsi te marre mbi vete me mire do jete ambjenti qe na rrethon,me pak lodhes,do jete me mire per te gjithe.

 

 Per mua pergjegjsia sociale eshte te qenit I kujdesshem dhe I ndergjgjeshem ne ate c`ka bejme perdite.te pasurit parasysh deri ku mund te veprojme deri ku jane te drejtat tona pa cenuar te tjeret.Dhe nese do ta lidhja me punen tone ne ProCredit Bank çdo dite mundohemi qe te jemi sa me transparent ,te qarte ,te sakte me klientat ne menyre qe te ndertojme marrdhenie korrekte dhe qe te jene afatgjata.


 

Marsela Caushaj

 

Sipas mendimit tim Pergjegjesia Sociale eshte pergjegjesia qe cdo individ ka ndaj komunitetit,per ti ofruar atij ndihmen e duhur dhe per ti sherbyer sa me mire.

 

Cdo individ qe nga lindja ka nevoje per te tjeret.

 

Njeriu eshte bere ne menyre te tille qe nese jeton krijon shume nevoja dhe duke qene sa me prane komunitetit ne arrijme te identifikojme nevojat e tij dhe ne kete menyre

 

japim suportin tone.

 

Dhe duke qene se gjithsecili nga ne eshte pjese e komunitetit eshte pergjegjesi morale e jona ta bejme kete gje .

 


 

Brunilda Salaj

Këshilluese e Lartë Klienti, Gjirokastër

 

Me pergjegjsi sociale kuptoj kontributin qe jep banka per komunitetin ku ajo operon.

 

Pergjegjsia sociale perfshin faktoret qe ka veprimtaria e ProCredit Bank ne jeten sociale te komunitetit ku ajo zhvillon biznesin e saj.Si ç`do biznes tjeter ka qellim fitimprures .ProCredit Bank i kushton nje vemendje te vecante pergjegjsise sociale dhe kjo duket ne sherbimet qe ajo ofron si dhe ne vendet ku ajo zhvillon aktivitetin e saj,nga ku mund te permendet:

 

Fushata Pro Kid qe ishte nje fushate edukuese qe kostitonte ne implementimin e kultures se kursyerit te femijet.

 

Fushata e studenteve me paketen e saj qe ka per qellim te edukoje studentet me kulturen e bankes ne pergjithesi.

 

Nje rendesi te vecante ka dhe fakti qe ne ndihmojme (financojme me hua) shtresat e uleta ,bizneset e vogla dhe te mesme qe jane ne zhvillim.

 

Por duke mos lene menjan dhe te moshuarit qe me rastin e dites se Moshuarve me 1 Tetor jane zhvilluar neper dege kokteile dhe u jane shperndare dhurata.

 

Pra te gjithe keta faktor si dhe faktor te tjere qe nuk jane permendur perbejne PERGJEGJSIN SOCIALE.

 


 

Eva Thomallari

Banking Services Coordinator, Korçë

 

Pergjegjesia sociale ka te beje me angazhimin e vazhdueshem te kompanive per te vepruar ne menyre etike dhe per te kontribuar ne zhvillimin ekonomik duke permiresuar cilesine e jeteses se forces se punes dhe familjeve te tyre ne vecanti si dhe te komunitetit dhe shoqerise ne pergjithesi.

 

Duke qene pjese e nje institucioni Financiar mendoj se I gjithe stafi yne ne operacionet e perditshme duhet te marre parasysh ambjentin social ku operojme.

 


 

Selva Kallabaku

Këshilluese e Lartë Klienti, Kukës

 

Pergjegjesia Sociale eshte nje teori etike ose ideologjike qe tregon se si nje njesi (qeveri, korporate, biznes ose individ) ka pergjegjesi ndaj shoqerise. Kjo pergjegjesi karakterizohet nga te qenurit vullnetare, jo me imponim, ne ndryshim nga pergjegjesite ligjore dhe mund te jete:

 

-                   “negative” (frenim ose rezistence);

-                   ose “pozitive” ne kuptimin e nje pergjegjesie per te vepruar ( qendrim proaktiv);

 

Pergjegjesia Sociale “pozitive” te PCB shfaqet ne shume forma si:

 

 -respektimi I te drejtave njerezore te punonjesve, krijimi I perfitimeve per punonjesit (kujdesi ndaj shendetit,”Prolife”)

 

 -por dhe shume me teper se kaq: “Ti japim shoqerise, komunitetit; Te ndihmojme shoqerine te permisohet”- qe eshte dhe zemra e Pergjegjesise Sociale.

 

Konkretisht kjo te PCB shfaqet perveçse ne ofrimin e kredive dhe sherbimeve per klientet tane, pa asnje paragjykim dhe ne : rregullimin dhe pastrimin e rrugeve, shesheve, kende lojrash per komunitetin prane bankes, me mesazhin “ne jemi prane jush, fqinjet tuaj dhe ju ndihmojme, si nje fqinj I mire”.

 

Ndaj eshte detyre, pergjegjesi e gjithesecilit prej nesh te ushtroje sa me mire kete Pergjegjesi Sociale duke kontribuar ne te miren e komunitetit dhe ne te ardhmen e shoqerise!

 


 

Elvis ZERVA

Legal Sector Specialist

 

Perveçse ja vlen te trajtohet ne kuptimin e saj te pergjithshem,( roli i bankes ProCredit ne mbeshtetjen e zhvillimit ekonomik nepermjet financimit kryesisht te bizneseve -te cilat gjenerojne te ardhura dhe vende te reja pune; roli i bankes ne raport me financimin e bizneseve te demshme etj.)mendoj se interes paraqet edhe raporti qe zhvillohet praktikisht midis politikes se bankes tone nga njera ane dhe normes juridike/legjislacionit ne fuqi nga ana tjeter.Lidhja midis tyre eshte e ndersjellte.

 

Ndersa e dyta duhet te vendoset ne sherbim te te pares sa i perket vendosjes se kornizave ligjore qe nuk duhen te kapercehen nga Banka me qellimin final mbrojtjen e komunitetit/konsumatoreve,

 

nga produktet bankare te “rrezikshme”, e para ka nje pergjegjesi te dyfishte.Politika e Bankes jo vetem projektohet ne kuadrin e nje biznesi te ndershem qe operon konform legjislacionit, por edhe drejt edukimit te klientit/konsumatorit me frymen e “rregullit “.Kjo ben diferencen midis ketij institucioni nga njera ane dhe veprimtarive financiare te paligjshme nga ana tjeter prej te cilave jane shkaktuar edhe kriza.Banka vepron ne baze te procedurave te brendshme te mbeshtetura ne legjislacionin ne fuqi. Nese ne zbatimin e procedurave te perditshme ne raport me klientin, punonjesit e Bankes mbeshteten dhe i qendrojne rigoroz ligjit dhe jane transparent, atehere edhe klienti pjese e komunitetit qe operon me Banken merr nje shtyse te forte drejt respektimit te ligjit.Keshtu politika e Bankes jo vetem qe fiton dimensionet e nje institucioni qe i permbahet se drejtes, e nje institucioni serioz par excellence,por fiton dhe besim tek njerezit.Kjo sigurisht qe i ben keta te fundit te sigurte ne operacionet me Banken, por nga ana tjeter hap pas hapi kultivon ne shoqeri ndjenjen e respektimit te procedurave ligjore. Mendoj se filozofia e Bankes sa i perket pergjegjesise se saj sociale dhe te qenit afer njerezve, nuk eshte vetem vendosja ne dispozicion te konsumatorit e produkteve te mira, por edhe ngritja e nivelit te konsumatorit sa i perket te kuptuarit te dinamikes se funksionimit te nje veprimtarie bankare e cila nuk mund te jete ne asnje rast joligjore.Ne kete rast Banka ka mbi vete nje pergjegjesi sociale qe duhet ta kete udherrefyese te veprimtarise se saj te perditshme.Te funksionoje ne baze te rregullave dhe kete fryme ta percjelle tek njerezit.Mendoj se ne kete menyre Banka i ben nje sherbim shume te mire jo vetem nje shoqerie dhe shteti ne shkalle te dukshme informaliteti ku respektimi i ligjit dhe i procedurave mbetet shpeshhere nje sfide e vertete, por edhe vetes si institucion si persa i perket veprimtarise se brendshme ashtu edhe duke fituar terren ne tregun financiar.


 

Arian Grembi

Loan Officer, Fier

 

Per sa i perket pergjesis socjale une si indivd mendoj eshte nje koncept shume gjere. Ne radhe te pare ne vija te pergjithshme pergjegjsia socjale e nje individ ose nje istitucjone eshte te ofroje produkte ose sherbime qe te jene te dobishme per ata individe qe ndikohen keto sherbime ose jane perfitues.Per sa i perket ketije koncepti ne lidhje me banken ka te beje me sherbimet qe ofrone kjo banke te jene te tilla qe te jene te dobishme per te gjitha ata individe qe ndikohen nga keto shrbime ( keto direkt ose indirekt ). Keshtu qe nqs ne ofrojme nje kredi per zgjerimin e nje aktiviteti duhet te kemi parasyshe qe ky aktivitet pervec se do te siell perfitime pronareve dhe atyre personave qe jane te punesuar ne kete ndermarje ( si rritjen e nr te punesuareve, rritjen e produkteve cilesore ne treg qe munde te ofroje kjo firem e shume avandazhe te tjera. Duhe te shikojme dhe anete negative si eksternalitet e demshme qe munde te sielli ky aktivitet duhet te jene te vogla ose te mos kete fare ane te demshme.)

 

Firma si pergjesi sociale duhet te shikoje qe:

 

(I) te punesuarit te mos jene nen moshen 18 vjecare (femije te mitur ne pune te renda)

(II) Mbeturainat qe nxier keto kjo firem, ( duhet qe te mos kete ndote ambjenti, zhurma,

 

mbetje toksike, prishja e flores dhe faunes per rrethe zones etj.) Vete banka duhet qe te jete e ndergjegjshme qe shebimet qe ofrone duhet te pakten te rrisi

 

mirqenien e personave, po dhe njekohesishte personat e tjere qe ndikohen indirek nga sherbimet nuk duhen qe t’u ulet mirqenja.

 

Pergjesia Sociale duhet par ne disa kendeveshtime

 

a)   mbajtja e mabjenti paster.

b)   stop dhunes ne familje.

c)   ulja e papunesise .

d)   ulja e anafalbetizmit.

e)   e shume aspekte te tjera.

 


 

Elion Mitro

Loan Officer, Fier

 

Pergjegjesi sociale ne kendveshtrimin e nje banke, do te thote qe banka te mbaje parasysh nevojat e njerezve para se te hartoje misionin dhe procedurat e veta. Kjo do te thote qe te jemi te vetedijshem per nevojat e shtresave te ndryshme sociale ne ambjentin ku jetojme ne menyre qe te jemi te afte t’u pergjigjemi ketyre nevojave ne menyren e duhur me ane te produkteve qe ne ofrojme. Si rrjedhoje ne duhet te ofrojme nje shumllojshmeri produktesh ne menyre qe asnje nga shtresat e popullsise te mos ndihet e diskriminuar. Pervec kesaj pergjegjesi sociale do te thote qe banka te kryeje edhe sherbime te tjera qe nuk jane tipike bankare por qe ndihmojne ne integrimin social dhe permiresimin e kushteve te jeteses ose ne zhvillimin e bizneseve (si psh. sponsorizimet e aktiviteteve te ndryshme dhurimet etj.)

 


 

Rovena Petani

Senior Loan Officer, Fier

 

 

Çeshtja sociale realisht eshte nje concept mjaft I gjere dhe ka shume per te diskutuar pasi problemet sociale te shoqerise ku ne jetojme jane mjaft te medha dhe te shumta ne numer. Duke e pare ne concept me te ngushte problemet qe jane me te mprehta dhe me te ndjeshme ne shoqerine ku jetojme jane papunesia e cila sjell varferine,problemet e ndotjes se ambjentit , analfabetizmi , dhuna ne familje etj. Mendoj se zgjidhjet e ketyre problemeve sociale fillimisht duhet ti nisim nga vetja e pastaj ti kerkojme ne persona te tjete apo institucione.Nese ne vet nuk jemi te pergjegjshem ne lidhje me problemet qe na rrethojne dhe nese nuk reagojme kunder tyre kjo ne vetvete do te thote perkrahje e tyre. Kohet e fundit dhe institucionit yne ka filluar te reagoje ndjeshem ne lidhje me problemet shoqerore me shqetesuese qe hasim . Realisht ndihem mire dhe e perkrah kete inisiative pasi ka shume shembuj ku banka jone ka kontribuar siç ka qene pjesmarja me parlamentin rinor per pastrimin e plazhit te Darezezes, vendosja e koshave te pleherave ne komunen e Cakranit,sponsorizimet e aktiviteteve me femijet Rom.Keto jane disa shembuj te cilet te bejne te ndihesh mire dhe realisht krenar kur shikon te shtypur logon e Pro Credit Bank pjesemarese ne to pasi ne vetvete dhe ne jemi nje pjese e saj.

 


 

Daniela Profka

Loan Officer, Fier

 

Te jesh I pergjegjshem se pari duhet te jesh I vetdijshem per veprimet e tua. I vetdijshem per ambientin dhe shoqerin ku jeton, punon dhe dhe jep kontributin tend ne komunitet. Te qenit I pergjegjshem do te thote te jesh ne gjendje te marresh persiper pergjegjesit dhe detyrat ne shoqerin ku jeton dhe shoqeria e vetdijshme eshte ne gjendje te percaktoj vendin dhe kufirin e lirise dhe e detyrimeve te individit.

 

Individi I pergjegjshem nga ana sociale eshte ne gjendje te kuptoje veten si pjese e shoqerise dhe te japi kontributin e tij ndershmerisht ne dobi te intersave personale dhe shoqerore.Ky person nuk mund dhe nuk duhet te jetoj I mbyllur ne kuasken e tij, duke soditur dhe perkrahur te keqen qe eshte e pranishme kudo, per arsyen e tjeshte se ai eshte I vetdijshem se nje dite ndoshta jo fort larg ajo do te trokas ne porten e tij. Pa kete lloj vetdije eshte e qarte se cdo shoqeri rrezikon te mbetet primitive pa vlera dhe pa idenititet.

 

 


 

Soleda Osmani

Information Loan Officer, Fier

 

Lidhur me forumin e hapur te prorevista,mendoj se te flasesh per pergjegjesi sociale eshte nje teme e gjere, ku mund te trajtosh shume aspekte te cilat lidhen ngushte me etiken.pergjegjesi sociale do te thote obligim,detyrim,pergjegjesi ndaj komunitetit ndaj klases sociale ku ti ben pjese.Te jesh pjesemarres dhe perfshires ne ndryshimet dhe zhvillimet e shoqerise,duke kontribuar me ide te reja. Çdo individ kerkon te pranohet dhe te degjohet ne familje ne pune dhe jo vetem…

 


 

Esmeralda Duka

Client Advisor, Fier

 

Se pari me gezon fakti qe numri i ardhshem I ProRevista do te botohet se shpejti sepse mendoj se ne te gjithe deshirojme te informohemi dhe te jemi perfshires ne ngjarjet idete, lajmet e reja te mbare stafin tone dhe institucionit ku punojme. Te flasesh per Pergjegjesi Sociale eshte pak e veshtire duke patur parasysh gjeresine e kesaj fjale dhe aspektet apo elementet e ndryshem qe gjenden brenda saj. Megjithate une do shpreh me pak fjale ate qe une mendoj lidhur me kete. Duke qene se ne jemi nje Banke e Komunitetit secili prej nesh duhet ta ndjeje Pergjegjesine Sociale ne radhe te pare ne punen e perditshme, ku secili prej nesh duhet te kete nje maredhenie te hapur dhe positive me koleget dhe te ofroje nje sherbim te drejte, miqesor dhe te pershtatshem ndaj te gjithe klienteve pa dallim. Perveç kesaj ti ndihmoje ata ne plotesimin e nevojave te tyre te ndryshme. Secili prej nesh duhet te perfshihet dhe te mbeshtes gjithçka qe ndoth ne komunitet, te kete kurajon te jape ide te reja dhe sugjerime per zgjidhjen e ceshtjeve te ndryshme.

 

Ne radhe te dyte ne duhet te ndjejme pergjegjesine sociale edhe ne jeten familjare. Si individ mendoj se te gjithe ne mund te kontribojme tek komuniteti apo ambjenti perreth nesh duke u bere pjese e problemeve apo çeshtjeve te ndryshme qe shqetesojne shoqerine tone, duke u perfshire ne zgjidhjen tyre dhe duke u bere pjese e puneve te ndryshme. Kjo secilin prej nesh do ta beje te ndjeje pergjegjesine sociale si pjese e ketij komuniteti.


 

Rudina Luka

Banking Services Back Officer, Laç

 

Pavaresisht se organizata te ndryshme biznesi jane te orjentuara nga fitueshmeria dhe zhvillojne aktivitetet e tyre per aksioneret, ato kane nje varg te gjere pergjegjesish-ndaj punonjesve te tyre, klienteve dhe komunitetit ne te cilin ato jane vendosur.

Koncepti i pergjegjesise sociale mund te shprehet si nje ndermarrje vullnetare e pergjegjesive te biznesit qe shkojne pertej atyre ekonomike dhe ligjore.

Pra ne menyre me specifike pergjegjesia sociale dhe ushtrimi i saj nuk duhet te fokusohet vetem te kriteret e fitueshmerise dhe mireqenies organizacionale por edhe e deshires per te hequr dore nga nje mase e caktuar fitimi per arritjen e qellimeve joekonomike.

Shumica e bizneseve i njohin shume mire pergjegjesite e tyre sociale dhe mundohen te bejne maksimumin ne permbushjen e tyre.

ProCredit Bank eshte nje shembull per pergjegjesine ndaj klientave si sigurimin e besueshmerise, transparences, konfidencialitetit, per pergjegjesine ndaj punonjesve dhe komunitetit te tere ku ajo operon.

 


 

Përgjegjësia Sociale.

 

Një Teori Etike Apo Ideologjike Që Një Qeveri, Organizatë Apo Individ Ka Përgjegjësi Përkundrejt Shoqërisë.

 

Nuk besoj se jam gati që të vë në diskutim përgjegjësinë sociale të qeverisë sonë kështu që po përqendrohem tek argumente më të thjeshta si individi dhe organizatat. Pavarësisht nga një koncept i përbashkët, Përgjegjësia Sociale merr trajta dhe forma të ndryshme kur flitet për një varietet subjektesh. Në një individ, Përgjegjësia Sociale përmbledh gjithë detyrimet dhe përgjegjësitë që ai ka ndaj ambientit social ku bën pjesë. Çdo individ duhet të jetë i vetëdijshëm për veprimet apo sjelljet e tij si një impakt i drejtpërdrejtë në shoqërinë ku jeton. Çdokush prej nesh është një vidë thelbësore në mekanizmin që vë në punë tik-takun e jetës, sado i vogël dhe “i parëndësishëm” të na duket roli ynë. Edhe nëse mungesa e asaj vide nuk vihet re për një kohë të gjatë, dikur një ingranazh do t’ia ndjejë mungesën duke sjellë një ç’rregullsi në të gjithë mekanizmin. Dhe kur flitet për vida e bulona, mbahen parasysh edhe qeset me plehra që vetëvriten duke u hedhur nga dritaret e kateve të larta; edhe simfonitë e borive të makinave që shoqërojnë çdo ditë mëngjeset tona. Flitet edhe për përrallëzën “Na ishte njëherë Edukata”.

 

Një vështrim më i ngeshëm dhe më i detajuar do të na ndihmonte të shihnim më qartë se shumë nga gjërat që na lëndojnë vijnë nga vetë ne. E të jesh i përgjegjshëm, do të thotë të jesh i guximshëm. Të marrësh guxim e të pranosh se shumë herë gabojmë, se një fjalë “Më fal/ni!” nuk është aq e kushtueshme sa duket, se të heshtësh në një moment nuk do të thotë se ti je humbësi i atij momenti. Ambienti që na rrethon ndikon drejtpërdrejt tek ne, prandaj të gjithë kemi përgjegjësi të ndikojmë tek ai.

 

Kur flitet për organizata, le të imagjinohet për një çast se ato janë të përbëra thjesht nga disa individë, kolosë e më të fuqishëm. Përgjegjësia Sociale e tyre mund të jetë e fuqishme në të dyja anët, negative dhe pozitive. Një Përgjegjësi Sociale negative mund të quhet ajo sjellje e një kompanie që vendos themelet mbi një agresivitet për fitime sa më të mëdha dhe sa më të shpejta, pa menduar për pasojat që mund të sjellin politikat e saj tek shoqëria. Pavarësisht nga marrëdhëniet me konsumatorin, shumë shpejt do të kuptohet nga të dyja palët se pika e tyre lidhëse është thjesht një marrëdhënie e ftohtë biznesi.

 

Ndërsa një kompani që vendoset në një shoqëri jo si një parazit, por si një pjesë përbërëse e saj, duke krijuar një marrëdhënie besimi të ndërsjellë, mund ta vendosë veten në kategorinë e atyre që rrezatojnë një Përgjegjësi Sociale pozitive. Një kompani apo organizatë e tillë, duket qartë që është aty për të qëndruar për një kohë të gjatë e për t’u identifikuar jo thjesht si një biznes apo institucion, por si një pikë referimi dhe besimi në fushën ku ajo operon.

 

Kohët e fundit kemi parë shumë “Kolosë” të investojnë në fusha që kanë një ndikim thelbësor mbi atë që është qeliza kryesore e tyre, konsumatori ( edhe pse ky ndikim nuk është i drejtpërdrejtë mbi biznesin e tyre). Kemi kompani gjigante si Toyota që po investon në kërkime për pastrimin e ambientit, apo kompani të tjera që financojnë betejën kundër kancerit, ngrohjes globale, etj. Këto kompani nuk hyjnë në radhën e atyre që janë përgjegjëse për këto fenomene, por në rangun e kompanive që kanë një horizont më të hapur dhe që duan të vendosin themele të forta për të nesërmen.

 

Përgjegjësia Sociale është vullnetare. Ajo është virtyt i tyre që pranojnë të shkojnë përtej asaj që ligji përkufizon me Përgjegjësi Ligjore. Përgjegjësi sociale do të thotë të preferosh të jesh parandaluesi e jo kuruesi i një problemi. Dhe kjo është një vlerë që duhet shpallur me germa të mëdha: “KËRKOHET”

 


 

Greta Zoto

Audit Trainee

 

Pergjegjesi sociale do te thote…Besoj se ka te bej me menyren se si dikush projekton veten ne ambjentin ku jeton, sa lidhje vendos ai me kete ambjent, sa i ndjeshem dhe reagues eshte ai ndaj nevojave dhe problemeve te komunitetit. Kjo lidhje (apo shmangie) ndikohet nga ajo qe ne mendojme se sa komuiteti ndikon (drejtpersedrejti apo terthorazi) ne cilesine e jetes, shendetit apo lumturise tone. Themi dhe ne kete pike jemi te tere te bindur, se njeriu duhet te jete i ngarkuar dhe te mbart mbi vete pergjegjesi sociale. Po sa prej nesh jane realisht te tille dhe cfare duhet te bejme qe te krenohemi se jemi socialisht te pergjegjshem?

Nje njeri me pergjegjesi sociale eshte ai qe kur shoqeron femijen e vet per ne shkolle, nuk harron te mendoj per gjithe te tjeret qe nuk kane mundesi shkollimi sepse u duhet te punojne, lypin apo vjedhin per te jetuar; eshte ai qe gjen kohen dhe ngrihet kunder ketij fenomeni dhe sensibilizon dhe mbledh dhe dhjetra te tjere per te mbrojtur ate cka eshte e drejte; eshte ai qe kontribon per te ngritur endrren e femijve pa prinder sa here enderron per te ardhmen e femijes se vet; eshte ai qe mbjell nje peme, jo ne oborrin e shtepise se tij, por ne parkun e qyteit; ai qe respekton diversitetin e komunitetit dhe qe beson se ajo qe eshte e ndryshme nuk duhet perjashtuar, por perkrahur e nxitur per zhvillim; ai qe proteston per te drejtat e te dhunuarve edhe kur nuk cenohen interesat e tij; ai qe heq menjane nga kursimet e veta per te ndihmuar luften kunder varferise e semundjeve; ai qe nuk te mban perkrahu per te ecur, por te jep doren per tu ngritur dhe te tregon rrugen.

Nje njeri me pergjegjesi sociale, njekohesisht merr pjese ne arritjet e komunitetit, feston sa here shenohet nje hap para ne luften kunder ndotjes se ambjentit, ruajtjes se ekosistemit dhe ekulibrit natyror... sepse pergjegjesi sociale do te thote te ecesh perkrahe komunitetit dhe te kuptosh qe permiresimi dhe zhvillimi vjen duke bere cfare eshte me e mire për veten dhe per komunitetin ku jeton.

 


 

Ilir Cenolli
Drejtor Dege, Korça

 

Pergjegjesia sociale eshte fushe e gjere e cila permbledh ne vetvete mjaft elemente si:

-     menyren e komunikimit dhe te sjelljes me shteresa te ndryshme te shoqerise si femijet ,te moshuarit,intelektualet apo fshataresine,te pasurit apo te varferit, si element teper i rendesishem ne vleresimin e shtresave te ndryshme te shoqerise.

-     Edukimi I klientit ne menyren pse dhe si ai duhet te punoje me banken eshte perseri pergjegjesi sociale.

-     Kontributi yne nepermjet sponcorizimeve te ndryshme te cilat kane ndikim te drejperdrejte tek njerezit

-     Komunikimi yne direct me me banoret nepermjet promocionit eshte pjese e dukshme e pergjegjkesise sociale pasi kjo ndikon ne integrimin e tyre per tu edukuar nepermjet te punuarit me banken

-     Aktivitetet me femijet Prokid te cilet ndjehen mjaftmire dhe integrohen me se miri ne sistemin banker

 

Ka dhe mjaft elemente te djere qe perfshihen ne kete drejtim por une do te mjaftohesha me kaq dhe mendoj se do te shpreh mendimet e mija ne vashdimesi.

 


 

Manjola Toska

Agency Coordinator, Kuçovë

 

Gjithsecili prej nesh ndeshet ne jeten e perditshme me probleme sociale te natyrave te ndryshme, duke qene se ne jemi pjese e stafit te nje banke qe eshte shume afer komunitetit. Duke qene se klientela e bankes tone nuk eshte e perzgjedhur ne varesi te ngjyres, statusit, fese, pasurise monetare apo pozites shoqerore, por krijohet si rrjedhoje e afrimitetit qe ofron stafi yne nga mosparagjykimet dhe nga deshira per t’I ndihmuar me produktin apo sherbimin qe permbush sa me mire nevojat e tyre, kjo ben qe te gjithe ne t’I shohim me nga afer nevojat e tyre. Si rrjedhoje, kontakti I perditshem me keta njerez na ben me te ndergjegjshem kundrejt faktoreve sociale te shoqerise dhe perfshirjes aktive ne to. Pergjegjesia sociale ka te beje me perfshirjen e secilit ne ndihmen qe mund te jape ne komunitet, jo vetem nga ana materiale por edhe me mbeshtetjen morale qe mund te ofrojme persa I perket zbutjes se varferise, sigurimit te mjedisit te qendrueshem, barazise gjinore/racore/fetare, mbrojtjes mjedisore, mbeshtetjes se njerezve me aftesi te kufizuara/jetimeve/te moshuarve